Suppen: ‘Workout op het water’


Door de dichtbijredactie, Lilian Haarmans (Witte Weekblad)

Suppen op de Westeinder. (Foto: Edwin van der Pol/SUPventure)

AALSMEER – In het kader van Sportpassie maakte het publiek afgelopen weekend bij de Windsurf Club Aalsmeer en SUPventure kennis met suppen. Onze verslaggever was nieuwsgierig naar deze opkomende sport en trotseerde met board en al de Westeinderplassen.

LILIAN HAARMANS

Suppen, of ook wel ‘Stand up paddle boarden’, is de snelst groeiende watersport ter wereld. De sport komt van oudsher uit de golfsurf cultuur van Hawaï en is sinds een tijd een workout-rage onder Hollywood sterren. Edwin van der Pol van SUPventure haalde het suppen onlangs naar Aalsmeer. ‘Ik ben een windsurfer, maar bij minder wind wil ik ook het water op. Dan pak ik mijn supboard.’

Uitdaging

Vandaag is de eerste kennismaking voor het publiek met suppen. ‘Het principe is simpel’, beweert Edwin. Staand op een groot stabiel surfboard beweeg je je met een lange peddel voort. ‘Ga maar eerst op je knieën op de plank zitten en peddel een stukje het water op, totdat je ver genoeg bent en kan staan.’ Er staat een behoorlijke tegenwind op de Westeinder en de wind blaast je na een stuk peddelen zo weer richting strand. ‘De golven waren de uitdaging. Ik moest mijn best doen om op mijn board te blijven staan en niet in het water te vallen. Suppen is echt hartstikke leuk. Het is iets nieuws en anders dan de sportschool. En toch krijg je een complete workout’, vertelt deelnemer Caroline van Schooten.

Spierpijn

Op de vraag of suppen de zomeractiviteit van Aalsmeer wordt, antwoordt Edwin volmondig ja. ‘Het is gezond en je bent buiten. Het is niet voor niets de snelst groeiende watersport. Tijdens het suppen train je je core, beenspieren, buik, armen en rug. Een uur tot anderhalf uur peddelen en je krijgt geheid spierpijn.’ De sup trekt volgens Edwin nog wel eens de aandacht op het water. ‘Als ik langs de boten peddel, krijg ik scheve gezichten. Dan vragen ze of het moeilijk is om op het board te staan. Wel nee, maar wel de techniek’, zegt Edwin, die binnenkort een lesgroep wil samenstellen.

Vrijheidsgevoel

Edgar Berger, voorzitter van Windsurfclub Aalsmeer, doet sinds enige tijd ook aan suppen. ‘Op zondagmorgen peddel ik via de kleine poel en de sloten tussen de surfeilanden. Dan ervaar ik de rust en het ultieme vrijheidsgevoel op het water.’

Tijdens de Watersportweek van Aalsmeer eind juni is er weer een open dag bij SUPventure. Meer informatie en aanmelden voor lessen kan via info@supventure.nl of facebook.com/supventure.